22 Ocak 2019 Salı

YERLİ VE MİLLİ KONULAR "Mehmet Arif Demirer" (ANAYURT Gazetesi, 22 Ocak 2019) -Ne gerek vardı ‘Yerli ve Milli’ bir tesisimizi Araplaştırmaya? Katarlı ortak tank konusunda çok ileri bir teknolojiye mi sahip? Bir ihale süreci gerekmez miydi? Yapıldı da biz mi duymadık?

YERLİ ve MİLLİ KONULAR
ANAYURT  Gazetesi                                      Mehmet Arif Demirer                                                22 Ocak 2019
Tank Palet Fabrikası hem yerli idi hem de milli. Hiç çekinmeden adı sanı belli bile olmayan bir Katar kuruluşu ile iktidara yakın bir Türk şirketine 25 yıl süre ile “devrettik.”
Akla gelen sorular:
Ne gerek vardı ‘Yerli ve Milli’ bir tesisimizi Araplaştırmaya? Katarlı ortak tank konusunda çok ileri bir teknolojiye mi sahip?
Bir ihale süreci gerekmez miydi? Yapıldı da biz mi duymadık?
Arifiye’deki tesisi 1980 yılında Adapazarı’ndaki Türkiye Zirai Donatım Kurumu fabrikalarında Avusturya’nın STEYR traktörlerini üretirken Avusturyalı otomotiv mühendisleri ile birlikte gezmiştim. Ziyaret sonunda ortak görüşümüz: Türkiye’nin en gelişmiş otomotiv fabrikası. O tarihte tank yenileme çalışmaları yapıyor, eski tankları sıfırdan yeniliyorlardı.
Arifiye’deki Yerli ve Milli tesisin işletmesini devir alan yerli ortak
Katar’lı ortağın kimliği henüz bilinmiyor
 YERLİ OTO 2022’DE ARENADA OLACAKMIŞ
 19 Ocak tarihli Hürriyet’in 8. Sayfasında bu başlık altında bir yazı vardı. ‘Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun yetkilisi (CEO’su) bir açıklama yapmış. Yerli otomobilin cari açığa olumlu katkısının 7 milyar Euro olacağını belirtmiş.
Geliniz bir hesap yapalım. Türkiye’de çok yükse oranda yerli parçalarla üretilen otomobil fabrikaları (TOFAŞ, Renault, Otosan, Toyota ve Hyndai) var iken komple ithal otomobil satışları çok yüksek. Osmanlı’nın Araba Sevdamız tutkusu ithal otomobile dönüştü.
Cari açığa 7 milyar Euro olumlu katkı iki şekilde gerçekleşebilir:
Tanesi ortalama 10 bin Euro’dan 700 bin adet ihracat.
İthal ettiğimiz tüm otomobillerin sıfırlanması (artık öğle Mercedes filan yok) artı ihracat.
1966 yılından beri Türkiye’de otomotiv sektörün içinde bulunan bir makine mühendisi olarak yerli ve milli otomobil projesi ile ilgili aklıma gelen bir soru:   
ABD ve Avrupa’nın 100 yıllık, Uzakdoğu’nun 50 yıllık dev şirketleri ile rekabete girecek olan bu yerli ve milli otoya, Türkiye’de beş yerli fabrika üretim yaparken ne gerek var?
Otomotiv sektörün ruhu yapmak değil satmak ve satış sonrası hizmetleri kusursuz verebilmektir. Özellikle bu alanlarda rekabet had safhadadır. Biz, sıfırdan başlayarak, Mercedes, BMW, VW, Ford, gibi Batı’nın güçlü kuruluşları ve Japonya ile Kore’nin dinamik otomobil fabrikaları ile yarışa girecek yılda 700 bin adet otomobil satacağız?
Hesap mı bilmiyoruz, diye düşünüyorum.
“YERLİ ve MİLLİ”
ÇÖZÜM BEKLEYEN BİR KONU VAR
Toplam nüfusları 1 milyara yakın 24 yabancı ülkenin parlamentosunda “Türker 1915’de Soykırım uygulayarak …. adet Ermeni öldürdü” şeklinde kararlar çıkmış. Biz bu kararlara karşı ya cılız bir kınama tepkisi göstermişiz ya da susmuş sessiz kalmışız.
2016 yılında profesyonel soykırımcı Almanların Bundestag’ı da Türkiye’yi soykırımcı yapan kervana katlınca hem üyelerine Almanca ağır bir açık Mektup yazdım hem de piyasada ne varsa (kitap, makale, tez vd.) topladım. Kısmen okudum. Kütüphanemde seksene yakın kitap var. Çoğunluk Türk bilim adamlarının eserleri. İçlerinde İngilizce tek bir kitap var: Prof. Dr. Kemal Çiçek’in The Great WarandtheForced Migration of Armeniansbaşlıklı kitabı. 2005 yılında İrlanda’da basılmış. Aradan 14 yıl geçmiş.
Gelin Yerli ve Milli ama İngilizce bir kitap ile 1915’in gerçeklerini tüm dünyaya sunalım.


1915 OSMANLI DEVLETİ SOYKIRIM UYGULAYARAK ERMENİLERİ ÖLDÜRTMÜŞ 
PARLAMENTOLARINDAN SOYKIRIM İDDİALARI HAKKINDA  KARAR ALAN ÜLKELER

AVRUPA ÜLKELERİ – 11 ülke + Vatikan
Fransa
İsveç
Hollanda
Belçika
Lüksemburg
İsviçre
Avusturya
Çek Cumhuriyeti
İtalya
Vatikan
Litvanya
Almanya

KUZEY AMERİKA ÜLKELERİ – 1 ülke
Kanada

GÜNEY AMERİKA ÜLEKLERİ – 7 ülke
Brezilya
Arjantin
Uruguay
Bolivya
Paraguay
Şili
Venezuella

KOMŞULAR – 6 ülke (Toplam 25 ülke artı Vatikan)
Yunanistan
Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti
Bulgaristan
Rusya
Suriye
Lübnan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder